Voor iedereen die het ooit heeft meegemaakt, is misselijkheid geen kleinigheid. Deze onwelkome sensatie komt vaak zonder waarschuwing, verstoort onze routines en maakt zelfs de eenvoudigste taken ontmoedigend. Maar wanhoop niet, wij dekken je. In dit artikel leggen we uit wat helpt tegen misselijkheid, waarbij we een reeks remedies uit de doeken doen, van traditioneel tot wetenschappelijk.

Onderliggende aandoeningen, keuzes in levensstijl en omgevingsfactoren kunnen allemaal bijdragen aan misselijkheid. Soms is de oorzaak duidelijk – een bepaald soort voedsel, reisziekte of een korte ziekte. Maar soms is de bron een mysterie. Ongeacht de oorzaak is het cruciaal om een lijst met effectieve remedies bij de hand te hebben.

Met deze uitgebreide gids krijg je kennis over de verschillende manieren om misselijkheid te bestrijden. Deze omvatten dieetkeuzes, veranderingen in levensstijl en receptvrije medicijnen. Laten we er dus in duiken en beginnen ons vandaag beter te voelen.

Top 5 Voedingsmiddelen tegen misselijkheid

Voedingsmiddelen kunnen een belangrijke rol spelen bij het beheersen van misselijkheid. Hieronder staan enkele voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze dit vervelende symptoom kunnen verlichten.

 • Gember
 • Pepermunt
 • Citroen
 • Crackers
 • Niet-koolzuurhoudende, heldere vloeistoffen

Levensstijlaanpassingen om misselijkheid te verminderen

Naast voeding kunnen enkele veranderingen in levensstijl helpen om misselijkheid te verminderen. Hier zijn vijf suggesties:

 • Blootstelling aan geuren beperken
 • Rust nemen en plotselinge bewegingen vermijden
 • Mediteren of mindfulness beoefenen
 • Gehydrateerd blijven
 • Kleinere, frequentere maaltijden eten

Medicijnen tegen misselijkheid

Als veranderingen in voeding en levensstijl niet voldoende zijn, kunnen bepaalde medicijnen helpen. Raadpleeg altijd je arts voordat je met nieuwe medicijnen begint. Hieronder staan enkele receptvrije opties:

 • Bismut subsalicylaat
 • Antihistaminica
 • Emetrol
 • Dramamine
 • Pepto-Bismol

Verschillende soorten misselijkheid begrijpen

Niet alle misselijkheid is hetzelfde. Als je het type begrijpt, kun je het effectiever behandelen. Hier is een tabel met veel voorkomende soorten misselijkheid en mogelijke behandelingen:

Type misselijkheid Veelvoorkomende oorzaken Symptomen Mogelijke behandelingen
Reisziekte Reizen per auto, vliegtuig of boot Duizeligheid, koud zweet Gember, antihistaminica
Ochtendmisselijkheid Zwangerschap Misselijkheid, braken in de ochtend Crackers, Kleine frequente maaltijden
Voedselvergiftiging Besmet voedsel Braken, diarree Rust, hydratatie
Chemotherapie Behandelingen tegen kanker Misselijkheid, braken Medicijnen tegen misselijkheid op recept
Postoperatieve misselijkheid Na de operatie Misselijkheid, braken Medicijnen tegen misselijkheid op recept
Gastro-enteritis Virale of bacteriële infectie Diarree, buikkrampen Rust, hydratatie

Wanneer medische hulp zoeken

Hoewel veel oorzaken van misselijkheid niet ernstig zijn en gemakkelijk thuis kunnen worden behandeld, is het cruciaal om te weten wanneer je medische hulp moet zoeken. Als je misselijkheid aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met andere verontrustende symptomen zoals pijn op de borst, veranderingen in je gezichtsvermogen of hoge koorts, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Als je merkt dat je niet in staat bent om vloeistoffen binnen te houden, of als je misselijkheid aanzienlijk leed veroorzaakt of je vermogen om te functioneren beïnvloedt, is het bovendien tijd om professionele hulp te zoeken. Een vroege diagnose en behandeling van de onderliggende oorzaak kan de resultaten aanzienlijk verbeteren.

FAQ’s

V: Helpt water drinken bij misselijkheid?
A: Ja, gehydrateerd blijven kan misselijkheid helpen verminderen, vooral als het komt door uitdroging. Drink echter langzaam om verdere misselijkheid te voorkomen.
V: Kan stress misselijkheid veroorzaken?
A: Ja, stress en angst kunnen leiden tot lichamelijke symptomen, waaronder misselijkheid. Technieken zoals diepe ademhaling, meditatie en progressieve spierontspanning kunnen helpen om dit soort misselijkheid te beheersen.
V: Kan slaaptekort misselijkheid veroorzaken?
A: Ja, slaaptekort kan verschillende lichaamsfuncties verstoren en gevoelens van misselijkheid veroorzaken. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je voldoende rust krijgt als je je misselijk voelt.
V: Hoe lang duurt een voedselvergiftiging?
A: De meeste gevallen van voedselvergiftiging duren 1-2 dagen. Sommige soorten kunnen echter langer aanhouden. Als de symptomen langer dan twee dagen aanhouden, zoek dan medische hulp.
V: Zijn er bijwerkingen van medicijnen tegen misselijkheid?
A: Ja, sommige mensen kunnen slaperigheid, een droge mond en soms ernstigere bijwerkingen ervaren. Het is belangrijk om mogelijke bijwerkingen met je zorgverlener te bespreken voordat je met nieuwe medicijnen begint.
V: Wat is de beste manier om gember te gebruiken tegen misselijkheid?
A: Gember kan in verschillende vormen worden geconsumeerd – vers, als thee, in capsulevorm of als gembersnoepjes. Veel mensen vinden het drinken van gemberthee bijzonder rustgevend.
V: Wat is het verband tussen misselijkheid en migraine?
A: Misselijkheid en braken zijn veel voorkomende symptomen van migraine. Ze kunnen voor, tijdens of na de hoofdpijnfase optreden. Medicijnen tegen misselijkheid kunnen samen met migrainemedicijnen helpen om deze symptomen onder controle te houden.
V: Kan misselijkheid een symptoom zijn van ernstige ziekten?
A: Aanhoudende of ernstige misselijkheid kan soms wijzen op ernstige onderliggende aandoeningen, waaronder hart-, lever- of nieraandoeningen, of zelfs sommige soorten kanker. Raadpleeg altijd een arts als je je zorgen maakt.

Conclusie

Begrijpen wat helpt tegen misselijkheid is de eerste stap naar je beter voelen. Of het nu gaat om het kiezen van de juiste voeding, het aanpassen van je levensstijl of het innemen van receptvrije medicijnen, er zijn veel strategieën beschikbaar om je te helpen dit ongemakkelijke gevoel te bestrijden.

Onthoud dat, hoewel misselijkheid vaak geen reden tot zorg is, aanhoudende of ernstige misselijkheid altijd moet worden beoordeeld door een professional in de gezondheidszorg. Aarzel niet om hulp te zoeken als dat nodig is. Gezondheid zou tenslotte altijd onze topprioriteit moeten zijn.

Over de auteur: Milou

Als schrijfster over gezondheid en welzijn heeft Milou haar leven gewijd aan het helpen van mensen om hun lichaam beter te begrijpen. Ze gelooft dat kennis macht is, vooral als het om gezondheid gaat. Met een achtergrond in voeding heeft Milou een duidelijk begrip van hoe voeding en levensstijl ons welzijn aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Ze deelt haar inzichten graag door te schrijven, in de hoop een verschil te maken in het leven van mensen.