Heb je last van keelpijn? Keelpijn kan een vroeg teken van verkoudheid zijn, een bijwerking van gespannen stembanden of zelfs een indicatie van iets ernstigers. Het is meestal een symptoom van een virale of bacteriële infectie en kan heel vervelend zijn. Maar maak je geen zorgen! Er zijn verschillende manieren om dit ongemak thuis te verlichten.

In deze gids nemen we verschillende remedies en strategieën met je door om keelpijn aan te pakken. Deze methoden zijn eenvoudig, maar kunnen aanzienlijke verlichting bieden, zodat je je beter voelt en sneller herstelt.

Hoewel het essentieel is om medisch advies in te winnen als dat nodig is, vooral als de pijn lang aanhoudt, kunnen de manieren die we hier bespreken snelle, effectieve verlichting bieden en gemakkelijk in je routine worden opgenomen.

Huismiddeltjes om keelpijn te verzachten

Deze remedies zijn al generaties lang beproefd en hoewel ze niet allemaal voor iedereen werken, zijn ze het proberen waard als je last hebt van keelpijn.

Deze middelen kunnen helpen de ontsteking te verzachten, de ernst te verminderen en je op weg te helpen naar herstel. Onthoud echter dat als de symptomen aanhouden, het cruciaal is om een arts te raadplegen.

Hier zijn er een paar die je kunt proberen:

 • Gorgelen met warm zout water
 • Blijf gehydrateerd
 • Nip aan warme vloeistoffen
 • Gebruik een luchtbevochtiger
 • Geef uw stem rust

Zelfzorgoplossingen

Hoewel huismiddeltjes verlichting kunnen bieden, kunnen receptvrije geneesmiddelen ook een effectieve manier zijn om de symptomen van keelpijn te verlichten. Het is belangrijk om te weten dat deze medicijnen de infectie niet genezen, maar wel kunnen helpen om de symptomen onder controle te houden.

Hieronder vindt u een tabel met enkele opties:

OTC-geneesmiddel Type Functie Gebruik
Paracetamol Pijnstillend middel Verlicht pijn en vermindert koorts Zoals voorgeschreven op de verpakking of arts
Ibuprofen Niet-steroïdaal ontstekingsremmend geneesmiddel (NSAID) Vermindert ontsteking, pijn en koorts Zoals voorgeschreven op de verpakking of arts
Fenol oraal verdovingsmiddel Oraal verdovingsmiddel Verdooft de keel om pijn te verminderen Zoals voorgeschreven op de verpakking of arts
Keelpastilles Ontzwellend Verzacht en versoepelt de keel Zoals voorgeschreven op de verpakking of arts
Decongestivum Decongestivum Verlicht verstopte neus Zoals voorgeschreven op de verpakking of arts

Wanneer een arts raadplegen

Hoewel huismiddeltjes en OTC-behandelingen effectief kunnen zijn voor kleine keelpijn, is het cruciaal om te weten wanneer je professionele hulp moet zoeken. Als je keelpijn gepaard gaat met ernstige symptomen of langer dan een week aanhoudt, is het tijd om een arts te raadplegen.

De volgende symptomen zijn meestal een teken dat je een zorgverlener moet raadplegen:

 • Moeite met slikken
 • Hevige pijn
 • Bloed in speeksel of slijm
 • Hoge koorts
 • Uitslag

Luister naar uw lichaam en zorg ervoor dat u tijdig medisch advies inwint als dat nodig is

Tips voor preventie

Keelpijn behandelen is belangrijk, maar keelpijn voorkomen is nog belangrijker. Hier zijn enkele eenvoudige, praktische tips om keelpijn te voorkomen.

Deze omvatten:

 • Regelmatig je handen wassen
 • Een gezond dieet volgen
 • Gehydrateerd blijven
 • Uw omgeving schoonhouden
 • Vermijd nauw contact met zieke personen

Door deze stappen in uw routine op te nemen, kunt u uw verdediging tegen deze veelvoorkomende kwaal versterken.

Veelgestelde vragen

V: Hoe lang duurt keelpijn meestal?
A: Keelpijn veroorzaakt door een virusinfectie duurt meestal vijf tot zeven dagen. Als de symptomen echter langer aanhouden, is het belangrijk om een arts te raadplegen.
V: Kan ik sporten met keelpijn?
A: Als je je goed genoeg voelt om te sporten en geen koorts hebt, zou het veilig moeten zijn. Het is echter beter om de intensiteit en duur van uw training te verminderen.
V: Kan gekruid eten helpen bij keelpijn?
A: Pittig eten kan soms helpen bij keelpijn omdat het de speekselproductie kan stimuleren, wat de keel kan verzachten. Ze worden echter niet aanbevolen als de keelpijn wordt veroorzaakt door zure reflux.
V: Is keelpijn besmettelijk?
A: Ja, keelpijn veroorzaakt door een infectie, viraal of bacterieel, is meestal besmettelijk. Het kan zich verspreiden via druppeltjes in de lucht wanneer de besmette persoon hoest of niest.
V: Kan ik keelpijn voorkomen?
A: Hoewel het niet altijd mogelijk is om keelpijn te voorkomen, kunnen een goede hygiëne, een goede vochthuishouding en een gezonde levensstijl het risico verkleinen.
V: Moet ik antibiotica nemen bij keelpijn?
A: Antibiotica werken tegen bacteriën, niet tegen virussen. Ze mogen dus alleen worden gebruikt als een zorgverlener bevestigt dat uw keelpijn wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie.
V: Mag ik alcohol drinken bij keelpijn?
A: Het is raadzaam om alcohol te vermijden omdat het je keel kan uitdrogen en de pijn kan verergeren. Vochtinbrengende dranken zoals water of warme thee zijn beter.
V: Hoe kan ik keelpijn bij een kind verzachten?
A: Voor kinderen kun je middelen proberen zoals warme vloeistoffen, keelpastilles (voor kinderen ouder dan vier jaar) en veel rust. Raadpleeg altijd een arts voordat je een vrij verkrijgbaar geneesmiddel aan een kind geeft.

Conclusie

Keelpijn kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en tijdige actie kun je de symptomen effectief bestrijden. Onthoud dat huismiddeltjes tijdelijke verlichting kunnen bieden, maar aarzel nooit om medische hulp in te schakelen als de aandoening aanhoudt of verergert.

Zorg goed voor jezelf, luister naar je lichaam en blijf gezond!

Over de auteur

Minke is een liefhebber van gezondheid en welzijn, die altijd graag praktische adviezen deelt over natuurlijke remedies, voeding en het handhaven van een gezonde levensstijl. Minke gelooft in de kracht van kennis, vooral als het om gezondheid gaat, en streeft ernaar om deze informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Als ze niet schrijft, houdt Minke van lezen, yoga en het verkennen van lokale boerenmarkten.