Welkom, lieve lezers, bij een fascinerende ontdekkingstocht door de wereld van onze viervoeters. Honden, geliefde metgezellen en bronnen van eindeloos vermaak en genegenheid, staan bekend om hun unieke gedrag. Eén zo’n gedrag dat ons vaak intrigeert is hun voorliefde voor het likken van hun menselijke metgezellen.

Of het nu een uiting van vreugde is bij thuiskomst of een nachtzoen voor het slapengaan, deze eigenaardige gewoonte heeft velen van ons aan het denken gezet. Waarom likt onze harige vriend ons zo graag?

Vandaag duiken we in dit onderwerp en kijken we naar de wetenschap en psychologie achter het likken van uw hond, in een poging om dit intrigerende aspect van hondengedrag te ontcijferen.

De biologische wortels van hondenlikken

In eerste instantie is het essentieel om te begrijpen dat likken een natuurlijk gedrag is bij honden, diep ingebakken in hun instincten. Puppy’s worden kort na de geboorte gelikt door hun moeder, wat de ademhaling stimuleert en de pasgeborene reinigt. Door dit moederlijke gedrag wordt al vroeg in het leven van de hond een gevoel van troost en zorg ingebakken dat geassocieerd wordt met likken.

Daarnaast kan likken ook een overlevingstactiek zijn. In het wild likten puppy’s de bek van volwassen honden om ze aan te moedigen gedeeltelijk verteerd voedsel weer uit te braken. Dit gedrag kan soms overgaan in het huiselijke leven, waarbij honden de mond of het gezicht van hun baasje likken.

Over het algemeen maakt likken endorfine vrij bij honden, waardoor ze zich kalm en getroost voelen. Het is een activiteit die ze van nature belonend vinden.

Communicatie en sociale binding

Honden gebruiken likken ook als een vorm van communicatie. Ze kunnen je likken om aan te geven dat ze honger hebben, of ze kunnen het doen om hallo te zeggen. Likken kan ook dienen als een onderdanig gebaar, een manier om een mens of een andere hond te laten zien dat ze in vrede komen.

Een hond die een mens likt, kan een manier zijn om de sociale banden te versterken. Door u te likken, probeert uw hond misschien een sociale band te creëren, vergelijkbaar met hoe mensen elkaar ter begroeting omhelzen of kussen. Het is een teken van genegenheid en acceptatie.

Tot slot kan uw hond u ook likken omdat hij van de smaak houdt! Mensen kunnen zouten en andere smaken afscheiden via hun huid die honden aantrekkelijk kunnen vinden. Dus als u heeft gezweet, wees dan niet verbaasd als uw hond u probeert te likken!

Vaak likken: Bezorgdheid of gewoonte?

Vaak of obsessief likken kan er soms op wijzen dat er iets mis is. Het kan een teken zijn van angst, stress of huidproblemen. Als het likken van uw hond een probleem wordt of als u merkt dat hij overmatig aan een bepaald gebied likt, is het misschien tijd om een dierenarts te raadplegen.

Aan de andere kant, als uw hond gewoon lijkt te genieten van het likken en het veroorzaakt geen problemen, is er waarschijnlijk niets om u zorgen over te maken. Zoals eerder vermeld, vinden honden likken van nature belonend, en het kan hen helpen een band op te bouwen met hun menselijke metgezellen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond een individu is en dat wat voor de ene hond normaal gedrag is, dat voor een andere hond misschien niet is. Door aandacht te besteden aan het gedrag en de gewoonten van uw hond, kunt u begrijpen wat normaal voor hem is en wanneer er reden tot bezorgdheid is.

Hoe u het likken van uw hond kunt beheersen

Strategie Beschrijving Doeltreffendheid
Afleiding Leid de aandacht van uw hond af met een speeltje of een traktatie wanneer hij begint te likken. Hoog
Commandotraining Leer uw hond een commando zoals “Niet likken” of “Genoeg”. Gemiddeld tot hoog
Negeren Stop de interactie met uw hond wanneer hij likt. Ze kunnen leren dat likken leidt tot geen aandacht. Gemiddeld
Raadpleeg een professional Als het likken van uw hond problematisch wordt, vraag dan advies aan een professionele hondentrainer of dierenarts. Hoog
Positieve bekrachtiging Versterk niet-lachen gedrag met beloningen. Gemiddeld tot hoog
Veranderingen in de omgeving Zorg ervoor dat uw hond voldoende mentale en fysieke stimulatie heeft om verveling door likken te voorkomen. Gemiddeld tot hoog
Gezondheidscontrole Als overmatig likken gepaard gaat met andere symptomen, vraag dan advies aan een dierenarts. Hoog

Onthoud dat geduld en consequent zijn de sleutel is tot het veranderen van het gedrag van een hond. Met genoeg tijd en training kan uw hond leren om minder te likken, als dat uw voorkeur heeft.

Veelgestelde vragen over het likgedrag van honden

 • V: Waarom likt mijn hond mijn gezicht?
  A: Dit kan een teken van genegenheid zijn, een manier voor hen om hun omgeving te verkennen, of zelfs omdat ze de smaak van uw huid lekker vinden!
 • V: Kan het likken van een hond schadelijk zijn?
  A: Over het algemeen is het onschadelijk. Er is echter een klein risico dat bacteriën worden overgedragen, vooral als het speeksel van de hond in een open wond terechtkomt.
 • V: Wat kan ik doen als het likken van mijn hond een probleem wordt?
  A: Probeer afleiding, commando’s of negeer het gedrag. Als het nog steeds een probleem is, kunt u overwegen een professional te raadplegen.
 • V: Is likken een teken van stress bij honden?
  A: Ja, overmatig likken kan soms duiden op stress of angst. Als u zich zorgen maakt, is het misschien een goed idee om een dierenarts te raadplegen.
 • V: Waarom likt mijn hond mij meer dan andere mensen?
  A: Misschien heeft uw hond een sterkere band met u, of misschien geeft hij gewoon de voorkeur aan hoe u smaakt!
 • V: Likken honden alleen mensen die ze leuk vinden?
  A: Niet noodzakelijk. Honden kunnen ook likken om onderdanigheid te tonen of omdat ze geïnteresseerd zijn in de smaak.
 • V: Kan het likken van een hond wijzen op een gezondheidsprobleem?
  A: In sommige gevallen, ja. Als uw hond veel aan een bepaald gebied likt, of als zijn likgedrag plotseling verandert, kan het de moeite waard zijn om een dierenarts te raadplegen.

Een laatste opmerking over het likken van honden

Inzicht in het likgedrag van uw hond kan u dichter bij uw huisdier brengen, uw band verbeteren en hun welzijn waarborgen. Hoewel het meestal een teken van genegenheid is, moet u waakzaam blijven voor plotselinge veranderingen in hun gedrag.

Als de likgewoonten van uw hond u zorgen baren, is het altijd een goed idee om een professional te raadplegen. Vergeet niet dat de gezondheid en het geluk van uw harige vriend van het grootste belang zijn, en inzicht in hun gedrag is de eerste stap om dit te garanderen.

Dus de volgende keer dat uw hond u begroet met een natte kus, onthoud dan dat ze dit doen uit genegenheid, communicatie en hun natuurlijke instincten. Omarm deze momenten, want ze zijn de essentie van de diepe band tussen u en uw hond.

Over de auteur: Oliviane

Oliviane is een enthousiaste dierenvriend en schrijfster. Ze heeft haar leven gedeeld met veel harige vrienden en koestert de unieke band die mensen delen met hun huisdieren. Ze brengt deze passie in haar schrijven, met als doel om lezers te onderwijzen en te betrekken bij verschillende aspecten van de verzorging van huisdieren en het gedrag van dieren. Als ze niet aan het typen is op haar toetsenbord, geniet Oliviane van lange wandelingen in de natuur met haar Labrador Retriever, Max.